De Polaroid SX 70 heeft bij ons een speciaal plekje.

Het spiegelreflex systeem was in zijn tijd revolutionair. Goed afgewerkt en hoewel de chroom kast gewoon plastic is ziet het apparaat er geweldig uit. Jammer genoeg is dat er na dit model ( te weten vanaf model II) gebruik gemaakt wordt van een opgespoten bekleding en werd de spiegel ophanging niet meer gebout maar geponst.  De bekleding wordt door ons compleet verwijderd en indien gewenst, tegen meer prijs, vervangen door een echt lederen bekleding. Een nep leerbekleding behoort ook tot de mogelijkheden en is uiteraard meer betaalbaar. In concreto dus: de bekleding van alle chroom versies is altijd te redden, dus geen meerprijs. Bij de latere modellen worden de ponsen vervangen door het  bout systeem. Hierdoor is service ook in de verre toekomst mogelijk.

De plastic motorkoppeling wordt standaard vervangen door een metalen. De lichtcel wordt standaard gereinigd waardoor er geen sprake meer is van overbelichte plaatjes. De sluiter wordt ontvet. De contactpunten op de ontspanknop worden altijd gereinigd. Een verontreinigd contact kan veel storingen veroorzaken. Etc..

Maw: wij reviseren deze camera's met veel liefde. 

 

 

 

De lamellen van de zoeker kunnen uit balans raken. Deze worden weer op plaats gezet.

Een voorbeeldje van verrotte bekleding. Wordt verwijderd, het oppervlak schoongemaakt en nieuwe bekleding wordt geplaatst. Kom je er niet uit: van harte welkom.

Door een te lage batterij spanning kan het voorkomen dat spiegel niet in  startpositie terugkeert. Als je dan de camera inklapt breekt de spiegel met alle gevolgen van dien. Plaats dan een nieuwe cassette met verse batterij en vaak is het probleem verholpen. Zo niet kom naar ons.

Het kan voorkomen dat de condensor is aangeslagen. Hierdoor is er geen helder zoeker beeld. Ontvochtigen geeft vaak al een beter beeld. Zet hem even in de zon en het euvel is weg. Dit gaat ook op voor het objectief. Schimmel vreet zich aan de coating. Uv elimineert dit. Indien niet: van harte welkom.

Aangeslagen batterij contacten. Neem een wattenstaafje, doop deze in aceton en maak ze schoon. In veel gevallen probleem opgelost. Indien niet, van harte welkom.

Bekleding, is een moeilijk ding. Erg smaak bepaald. Echt leer moet je onderhouden. Een beetje leer vet of schoenpoets houd het goed. Geen zin hier in; probeer kunstleer. Onderhoud vrij en het ziet er goed uit. Nadeel: de handligging. Het glijdt makkelijker weg in je handen als het een beetje vochtig is.

Tips.

1-  veel polaroid packs zijn voorzien van impossible batterijen. Dit is vaak impossible. Omdat deze batterijen over datum zijn is de bedrijf spanning  te laag. Hier door lijkt de camera niet te werken. Probleem is niet jouw camera, wel de slechte batterijen.

Frustraties voorkomen: meet de batterij spanning na van je pack. Moet zijn: 6V5 volt. Kom je er niet uit, mail.

2- bruine plaatjes. De emulsie is uitgedroogd. 

3- blauw plaatje. De plaat is niet belicht. Sluiter cq batterij spanning probleem

4- strepen. Er zijn drie zakjes emulsie. Als de pack te warm is geweest wordt de emulsie niet correct uitgewaaierd over de plaat. Gevolg: op 1/3 links van de plaat een streep. En op 1/3 rechts een streep. 

5- door tekening in wolken partijen. Gebruik  voor zwart/wit packs een rood filter 2X. Of ND factor 2.5 voor kleur. Wel compenseren met diafragma. ( dat is het wieltje met de instelling donker of licht, doordraaien naar donker).

600 iso gebruiken in de SX70: plaats een rood filter 2X ( voor zwart wit) of een nd 2,5 filter  (voor kleur) voor het objectief. Een magistraal plaatje doemt op.  Je zult verbluft zijn over de resultaten.

En zo zijn er nog honderden tips. Kom je er niet uit; mail ons.

En; ik wens je veel SX70 plezier.